Kritsa

Kritsa op 12 km. afstand van Ag. Nikolaos.
Op ruim een uur rijden van Kalesa, richting Ag. Nikolaos, ligt Kritsa. Een mooi dorpje aan de voet van het Dikti gebergte. Het staat bekend om zijn Griekse yoghurt met honing, de handwerkkunst [ borduur en haakwerk] , om zijn soumada, een zoet drankje van amandelen, zonder alcohol. Dit wordt veel gedronken op bruiloften, men proost dan op een zoet leven voor het bruidspaar.
Maar Kritsa is vooral bekend om zijn witte kerkje gebouwd in de 13e eeuw met fresco’s uit de 14e en 15e eeuw. Het kleine kerkje, de Panagia Kera [ Allerheiligste Maagd ] , staat tussen de olijfbomen even buiten het dorp. De fresco’s in deze kerk worden als de mooiste van Kreta beschouwd. De dikke muren en gewelven zijn door volkskunstenaars beschilderd met Byzantijnse fresco’s. Het kerkje is in 3 vleugels verdeeld. De linkervleugel is gewijd aan de heilige Antonius, de rechtervleugel aan de heilige Anna, de moeder van Maria. De middenvleugel is gewijd aan de heilige Maria, aan wie ook de gehele kerk is gewijd.
In het middelste gedeelte zie je de oudste fresco’s. Ze zijn geschilderd in de Komninos stijl. Een vrij “stevige” stijl, waarbij de gezichten praktisch geen uitdrukking hebben en de huizen zijn afgebeeld als een soort blokkendozen, er is weinig variatie. In de linkervleugel zie je meer variatie in de kleuren en de figuren worden wat levendiger. Links in de hoek zie je een fresco van de stichters van de kerk, hij is vooral interessant omdat je goed kunt zien welke kleding men droeg in die tijd. De rechtervleugel, waar het leven van Anna afgebeeld wordt, zie je duidelijk het verschil in uitdrukking op het gezicht. Er is ook een fresco waarop de ouders van Maria droevig kijken omdat ze net gehoord hebben dat hun dochter in verwachting maar niet getrouwd is. Alle fresco’s hebben te maken met het leven van Christus of van de heilige Maria.

l
De kloof van Kritsa : Deze kloof is echt een unieke belevenis! Het smalste stuk van deze kloof is maar 90 centimeter breed. De hoge rotsen aan beide kanten zijn indrukwekkend. De Kritsa kloof is een rond wandeling, u komt dus weer bij het begin van de kloof uit. Deze kloof kunt U ook makkelijk zelf ondernemen, maar let wel op, de bordjes die de route aangegeven in de Kritsa kloof zijn niet erg duidelijk.
De Kritsa Kloof op Kreta (korte versie) : Deze korte versie van de Krista kloof is maar 5-6 kilometer. Een heerlijke wandeling waar U moet klimmen en dalen. U wandelt de kloof in, daarna ziet U zo hier en daar bordjes. Zolang u in de kloof blijft wandelen kunt u niet mis gaan. Na ongeveer 800-1000 meter komt u in het centrum van de kloof met prachtige rotsformaties. Het smalste stuk is maar 90 centimeter breed. U kijkt aan beide kanten naar loodrechte, glad geslepen rotsen, die door de jaren heen uitgeslepen zijn. Na ongeveer 2 kilometer staat er een bordje met een gele en een rode wandelaar erop. Hier gaat u rechts door de bosjes naar boven. Daarna komt u op een pad en volgt u het pad rechts. Na ongeveer 2-3 kilometer na de bocht die naar links gaat, gaat u weer rechtsaf. Na 500 meter gaat het pad steil naar beneden. U komt dan weer bij het beginpunt van de kloof uit. Eigenlijk loop u terug naar het beginpunt, boven de kloof langs. U ziet de kloof de gehele tijd rechts van u. De heenweg is ongeveer 5 kwartier en terug 50 min. Bij twijfel rechts aanhouden.

Langere kloof van Kritsa: Deze langere versie van de Kritsa kloof is 10-12 kilometer. Het begin van deze kloof wandeling is hetzelfde als de korte versie. Alleen waar U rechtsaf gaat bij het bordje met de gele en rode wandelaar, gaat u nu rechtdoor. U volgt de hele tijd de rivier of u wandelt langs de rivier. Onderweg komt u een paar maal hekken van beton ijzer tegen. Soms gaan deze makkelijk open, maar soms moet u even er langs lopen om een makkelijke doorgang te vinden, als u maar wel de rivier aanblijft houden. Doe de hekken of afrasteringen elke keer weer zicht, dit doen we voor de schaapsherders, want de schaapsherders houden zo hun schapen bij elkaar. U blijft kronkelend de rivier volgen, u komt dan uit bij een grote steen, waar TAPES op staat. Dit is een berg dorp boven de Kritsa kloof. Als U naar dit dorp loopt, is de wandeling 2 kilometer langer, maar dan komt u wel uit in een leuk oud dorp. U kunt het dorp ook over slaan en dan loopt u een paar honderd meter door tot u rechts een pad omhoog ziet gaan. U volgt het pad parallel aan de rivier en de kloof, dan komt u vanzelf terug bij het begin punt van de kloof.
Kritsa heeft de vorm van een schorpioen, daarom is het beter niet in de staart te wonen, dat brengt ongeluk.
Er zijn diverse speelfilms opgenomen o.a. Christus wordt weer gekruisigd van schrijver Nikos Kazantzakis.