Kreta is het grootste Griekse eiland met een oppervlakte 8336 km (ongeveer ¼ van Nederland) en herbergt 623.340 inwoners. Het eiland heeft een lengte van 260 km en de breedte varieert van 12 tot 60 kilometer. Staatsman Elefterios Venizelos is er in zijn politieke carrière in geslaagd (1913) om Kreta herenigd te krijgen met de rest van Griekenland. Kreta is onder te verdelen in vier grote gebieden. Elk gebied heeft zijn eigen provincie.

In het westen ligt het gebied Chania met de gelijknamige hoofdstad Chania (60.000 inwoners). Het grootste gedeelte van dit gebied wordt ingenomen door de Witte Bergen, op z’n Grieks Lefka Ori. Op de toppen van de Witte Bergen ligt het gehele jaar door sneeuw. Sneeuw is niet de enige rede dat deze bergen ‘Witte Bergen’ genoemd. Uit deze bergen wordt namelijk krijt gehaald. Chania was de hoofdstad van 1841 tot 1971.

Meer naar het oosten ligt de provincie Rethymnon. De gelijknamige hoofdstad Rethymnon heeft 30.000 inwoners. Dit gebied is het droogste gedeelte van het eiland. Dat is ook goed te zien aan de bergen waar bijna niets op groeit. Vroeger kwamen alleen in dit gebied olijfbomen voor. Tegenwoordig vind je over het hele eiland olijfbomen. Een groot gedeelte van dit gebied wordt ingenomen door het IDA-gebergte met als hoogste top de Psyloritis (2456 m) hoog, ook op deze top ligt het hele jaar door sneeuw.

Het gebied van oost naar west is de provincie Heraklion, met als hoofdstad Heraklion. Dit is tevens de hoofdstad en de grootste stad van Kreta, 180.000 inwoners. Heraklion is de 5e grootste stad van Griekenland, na Athene, Thessaloniki, Pireas en Patras. Chania was vroeger de hoofdstad, maar vanwege de gunstige ligging van Heraklion ten opzichte van Chania is Heraklion de hoofdstad geworden. Naast de centrale ligging heeft Heraklion ook een groter vliegveld. In deze provincie ligt het Dikti-gebergte. Mede door de Messari-vlakte in het zuiden is dit de meest vruchtbare provincie.

In het oosten ligt het gebied Lassithi. De hoofdstad is Agios Nikolaos en heeft 20.000 inwoners. Een plaats met een mooi binnenmeer. Dit meert is door middel van een kanaal verbonden met de zee. In 1960 werd hier het allereerste hotel gebouwd.
De belangrijkste producten van Kreta zijn; olijven, olijfolie, druiven, rozijnen, wijn, tomaten en komkommers. Er zijn veel kruiden, noten en anjers op Kreta. Veel van deze producten zijn bestemd voor de export.

Er zijn op Kreta verschillende mogelijkheden voor uitstapjes van een halve of hele dag.

Halve dag:
Arolithos, Knossos, Heraklion, Savathiana, Fodele.

Hele dag:
Kloof Samaria, Rethymnon, Lassithi plateau.